Most Important Questions for UPSC 2021

Check out most important questions for UPSC 2021 By Lexicon Talk

Q 1.Oslo Accords sometimes seen in news concern which of these countries?

Select the correct answer :

 a) Egypt-Sudan

 b) Israel-Palestine

 c) Iraq-Iran

 d) Turkmenistan-Afghanistan

Q 2.Match the following Tiger Reserves and their location

Tiger Reserve                              Location

1.Corbett Tiger Reserve             A. Mizoram

2.Buxa Tiger Reserve                  B. Telangana

3.Amrabad Tiger Reserve          C. Uttarakhand

4.Dampa Tiger Reserve              D. West Bengal

Select the correct answer:

 a) 1-A, 2-B, 3-C, 4-D

 b) 1-D, 2-B, 3-C, 4-A

 c) 1-C, 2-D, 3-B, 4-A

 d) 1-C, 2-B, 3-D, 4-A

Q 3.Consider the following statements regarding Golden Langur.

1.They are found only in Assam and parts of Bhutan.

2.It is one of the most endangered primate species of India.

3.It inhabits the area bound by three rivers — Brahmaputra in the south, Manas in east and Sonkosh in west.

Which of the above statements is/are correct?

 a) 1, 2

 b) 2, 3

 c) 1, 3

 d) 1, 2, 3

Q 4.Consider the following statements regarding CRISPR–Cas9.

1.CRISPR technology allows to easily alter DNA sequences and modify gene function.

2.It can be used to correct sickle cell anemia, a genetic blood disorder.

3 Gene editing system does not occur naturally in organisms.

Which of the above statements is/are correct?

 a) 1, 2

 b) 1, 3

 c) 1 only

 d) 1, 2, 3

Q 5.The Indian states bordering Bangladesh are

1.Tripura

2.Sikkim

3.Assam

4.Mizoram

Select the correct answer:

 a) 1, 2, 3

 b) 1, 3, 4

 c) 1, 4

 d) 1, 2, 3, 4

Q 6.Consider the following statements regarding Bad Bank.

1.A bad bank is an asset reconstruction company (ARC) that takes over the bad loans of commercial banks, manages them and finally recovers the money over a period of time.

2.Bad bank is also involved in lending and taking deposits.

Which of the above statements is/are correct?

 a) 1 only

 b) 2 only

 c) Both 1 and 2

 d) Neither 1 nor 2

Q 7.When coal is burned, it releases a number of airborne toxins and pollutants like

1.Mercury

2.Lead

3.Sulfur dioxide

4.Nitrogen oxides

Select the correct answer:

 a) 1, 2, 3

 b) 1, 3, 4

 c) 2, 3, 4

 d) 1, 2, 3, 4

Q 8.The place Swabhiman Anchal, recently seen in news is located in

 Select the correct answer:

 a) Kerala

 b) Odisha

 b) Tamil Nadu

 d) West Bengal

Q 9.The International Criminal Court (ICC)has jurisdiction over •

1 Genocide

2 Crimes against humanity

3 War crimes

4 Crime of aggression

Select the correct answer code: •

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4

c) 2, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Q 10. Inclusive Wealth Report (IWR), sometimes seen in news is released by ?

 a) World Bank

 b) World Economic Forum

 c) UN Environment

 d) UNFCCC

Answer:-

1.B | 2.C | 3.D | 4.A | 5.B | 6.A | 7.D | 8.B | 9.D | 10.C

Original source for most important questions for UPSC 2021:- https://www.youtube.com/watch?v=faKQ1XdFdmU

Leave a Comment

Open chat